2021 ends with a question: Are NFTs here to stay?

Trongchuyên gia chuyên gia hàng tháng của mình, Selva Ozelli, một luật sư thuế quốc tế và CPA, bao gồm sự giao thoa giữa các công nghệ mới nổi và tính bền vững, đồng thời cung cấp những phát triển mới nhất về thuế, quy định AML/CFT và các vấn đề pháp lý ảnh hưởng đến tiền điện tử và blockchain.

Vào ngày 14 tháng 11, thị trường token nonfungible (NFT) dựa trên Tezos Hic Et Nunc – trong tiếng Latin có nghĩa là “ở đây và bây giờ” – đột ngột đóng cửa. Các nghệ sĩ đã trở nên lo lắng về NFT của họ trên triển lãm tại Triển lãm NFT đầu tiên của Bảo tàng Hermitage, “Ethereal Aether” (ngày 10 tháng 11 đến ngày 10 tháng 12), cũng như triển lãm NFT đầu tiên của Art Basel Miami, “Humans + Machines: NFT s and the Ever-Evolving World of Art” (2 đến 4 tháng 12).

Diane Drubay, người sáng lập We Are Museums và một thợ đào NFT trên Hic Et Nunc — người đã quản lý một cuộc thảo luận tại Art Basel Miami — giải thích với tôi: “Tất nhiên, thật là một cú sốc khi thấy Hic et Nunc đóng cửa, nhưng mọi người đã lấy nó ngay lập tức như một bước tiến mới trong hành trình của họ. Bởi vì khi trang web đóng cửa, các NFT của chúng tôi đã được bảo tồn trên chuỗi, không có gì bị mất và các nghệ sĩ an toàn để tiếp tục kiếm sống từ NFT của họ. Chúng tôi đã thấy gương hoặc phiên bản mới của HicEtNunc.art được mở chỉ vài giờ sau đó, cung cấp bản sao lưu cần thiết cho các nghệ sĩ tiếp tục bán và mua, trưng bày các NFT.” Cô cũng nói thêm:

“ Cộng đồng hiện đang tự tổ chức để tạo ra một tổ chức tự trị phi tập trung (DAO) để tiếp tục thử nghiệm phân cấp trên Web 3.0.

Sự việc này khiến tôi tự hỏi: “Năm quốc tế của nền kinh tế sáng tạo vì phát triển bền vững”, theo tuyên bố của Đại hội đồng Liên Hợp Quốc, sẽ đi vào lịch sử khi năm NFT bước vào dòng chính? Hay nó sẽ đi xuống như một mốt phát minh toàn cầu đang ẩn nấp trong bóng tối của đại dịch COVID-19? Tôi đã tiến hành nghiên cứu và phỏng vấn để tìm câu trả lời.

Related: What are NFTs, and why are they revolutionizing the art world?

NFTs’ environmental impact, valuation and regulation

NFTs are digital assets that are built on a blockchain platform and are tradeable like digital trading cards in exchange for cryptocurrencies or even fiat currency. They generally act as evidence of ownership of digital assets, but the specific rights that attach to NFTs vary. Some NFTs incorporate “smart contracts” as part of the token that self-execute when defined events occur.

Nhà khoa học máy tính “Antstyle” đã phê bình các NFT:

“In a nutshell, NFTs are bad for two reasons: 1. They are bad for the environment, as they rely on cryptocurrencies that cause huge amounts of carbon emissions. […] 2. They are only valuable as tools for money laundering, tax evasion, and greater fool investment fraud.”

The long version of Antsstyle’s analysis gives a comprehensive overview of proof-of-stake (energy-efficient) and proof-of-work (energy-intensive) NFT platforms.

A. J. Woloszynski, quản lý tại Eisner Advisory Group LLC của EisnerAmper, chỉ ra, hơn nữa, rằng NFT có định giá chủ quan được xác định bởi tuy nhiên nhiều ai đó sẵn sàng trả tiền cho họ: “Ví dụ, hãy xem hình ảnh dưới đây. Bạn không gặp phải vấn đề với tải hình ảnh trên máy tính của bạn; những gì bạn đang nhìn thấy là một hộp màu xám đơn giản. Đây là một NFT được gọi là The Pixel, được sản xuất bởi một nghệ sĩ có tên [Pak] và được bán với giá khoảng 1,3 triệu đô la tại một cuộc đấu giá của Sotheby vào tháng 4 năm 2021.” Các nhà đấu giá nghệ thuật lớn khác như Christie, Phillips Phần cũng bắt đầu đấu giá NFT được đúc trên các nền tảng mã thông báo không thể thay đổi khác nhau trong năm nay.

Related: Nghệ thuật reimagined: NFT s đang thay đổi thị trường sưu tầm

According to CryptoArt, Pak is the second-highest-selling crypto artist of all time, with around a $65 million market capitalization for his art pieces. NonFungible ranks Bored Ape Yacht Club at number one, with the “Bored Ape #9449” NFT last selling for above $1 million.

Mặc dù không được xếp hạng bởi NonFungible, nhưng hình ảnh 24×24 pixel thấp của CryptoPunks do Larva Labs tạo ra bởi Larva Labs là những NFT lớn đầu tiên. Vào tháng 3, CryptoPunk #3100 được bán với giá 4.200 Ether ( ETH), tương đương 7,6 triệu USD vào thời điểm đó. Đợt bán hàng này đã vượt qua việc bán “Everydays: The First 5000 Days”, một NFT của nhà thiết kế đồ họa Mike Winkelmann, hay còn gọi là “Beeple”, đã huy động 69.3 triệu đô la cùng ngày, lên tới $13,800 cho mỗi công việc nghệ thuật kỹ thuật số bao gồm trong ảnh ghép. Theo DappRadar, CryptoKitties của Dapper Labs – dự án NFT dựa trên Ethereum lớn đầu tiên sử dụng tiêu chuẩn ERC-721 – cũng đã đăng ký mức tăng 22,106% hàng ngày khối lượng giao dịch giữa sự hồi sinh của thị trường NFT gần đây.

NFT không được quy định rộng rãi. Ví dụ, đầu năm nay tại thị trường NFT hàng đầu OpenSea, một giám đốc điều hành đã lật các mã thông báo không thể thay thế mà anh ta đã mua sau khi giới thiệu chúng trên trang chủ của trang web – một động thái có lẽ cho phép anh ta bán chúng cho một lợi nhuận nhanh chóng, kể từ giao dịch nội bộ NFT trên thị trường không phải là bất hợp pháp rõ ràng. Trong một trường hợp khác, 265 ETH (1.1 triệu đô la) trị giá của các NFT lừa đảo tuyên bố sẽ được phát hành bởi công ty đầu tư mạo hiểm và game có trụ sở tại Hồng Kông Animoca Brands và công ty con Blowfish Studios là đúc và bán qua Discord. Trong vụ cướp NFT của thế kỷ này, một hacker đã tải lên 20 terabyte NFT ban đầu được đúc trên các blockchain Ethereum và Solana.

Liênquan: Mã thông báo không thể thay đổi từ một hợp pháp quan điểm

Công ty pháp y Blockchain Chainalysis ước tính khoảng 0,34% khối lượng giao dịch trong thị trường tiền điện tử 2,5 nghìn tỷ đô la, hoặc khoảng 8 đô la. 5 tỷ giá trị, liên quan đến hoạt động bất hợp pháp. Theo NonFungible, 265.927 ví hoạt động đã giao dịch NFT trên blockchain Ethereum trong quý 3. Để điều tra các tội ác thuế xuyên biên giới với sự gia tăng nhanh chóng của tiền điện tử và NFT và việc sử dụng chúng trong rửa tiền, hack, tấn công mạng và các giao dịch bất hợp pháp khác, các chính phủ trên toàn thế giới – đặc biệt là các Trưởng chung của Thực thi Thuế Toàn cầu – đã chia sẻ thông tin và tài nguyên.

Liênquan: Lựclượng đặc nhiệm tội phạm mạng giám sát hệ thống tài chính kỹ thuật số toàn cầu

Đầu năm nay, Cơ quan Doanh thu Nội bộ triển khai “Operation Hidden Treasure” phối hợp với nhân viên từ văn phòng dân sự của nó về thực thi gian lận và đơn vị điều tra hình sự để kiểm tra trốn thuế giữa những người sử dụng tiền điện tử và NFT. Báo cáo mới nhất của IRS Criminal Investigation nói rằng 93% của tất cả các cơn động kinh trong năm tài chính 2021, trị giá 3,5 tỷ đô la, liên quan đến tiền điện tử. Bộ Tài chính Hoa Kỳ cũng đưa 57 địa chỉ tiền điện tử vào danh sách xử phạt của nó, cùng với một sàn giao dịch – Chatex có trụ sở tại Latvia, mà Bộ Tài chính cho biết các giao dịch tạo điều kiện liên quan đến “các hoạt động bất hợp pháp hoặc rủi ro cao như thị trường darknet, trao đổi rủi ro cao và ransomware.”

Continuing U.S. President Joe Biden’s whole-of-government effort to counter ransomware and the illicit use of cryptocurrency and NFTs, more tax regulations have been implemented. H.R. 3684, the Infrastructure Investment and Jobs Act, requires cryptocurrency “brokers” — which includes “any person who for consideration is responsible for regularly providing any service effectuating transfers of digital assets on behalf of another person” — to report cryptocurrency and NFT purchases of over $10,000 to the IRS on Form 8300, including names and Social Security numbers, or potentially face felony charges.

In October, the Financial Action Task Force (FATF) issued new guidance concerning NFTs, stating that they are excluded in its definition of virtual assets. But FATF standards could still apply to NFTs on a case-by-case basis.

Sustainable NFTs

This year, NFTs have been the biggest disruptors of the art world, with artists minting, exhibiting and auctioning, and investors buying, selling, trading and investing. Nash Islam, an early investor in NFTs, said: “For NFTs, the community action is primarily on Twitter & Discord.” He also added:

“Investing in Pak across multiple projects has yielded massive multiples and also helped us understand and establish some principles for NFT investments.”

Even Damien Hirst, the United Kingdom’s richest living artist, launched an NFT series titled “The Currency” this year, exploring the nature of value, art and currency. It was minted on Palm, an NFT platform operating as an Ethereum sidechain, and offered for sale through Heni at $2,000 apiece.

Artist Ilya Shkipin told me he decided to mint his MonarxNFT series on the energy-efficient, open-source Tezos NFT platform: “Choosing Tezos wasn’t a choice but an obvious decision once we spoke with our supporters. Both the Monarx team and the community valued low gas fees and a convenient minting experience. We ended up doing what our community told us to do because the art is for them, not us. My MonarxNFT series — merge of a neural network carefully guided by artistic vision — was inspired at a time of loss in my life.”

Reid Yager, global director of communications and public relations for Tezos, explained to me that Tezos is presenting the first-ever NFT art exhibition occurring as an official partner of international art fair Art Basel, in collaboration with the host city’s local institutions: “The Tezos Ecosystem Exhibition at Art Basel Miami Beach will feature more than 25 artists from 18 countries spanning 5 continents showcasing their work. Additionally, over 30 artists, gallerists, museum directors, celebrities, and thought leaders will participate in the Tezos Ecosystem Exhibition Speaker Series in the exhibit space.” As part of the show, visitors will be able to create AI-generated portraits of themselves and mint them as NFTs on Tezos.

Yager added: “The leading Tezos NFT platform HicEtNunc, which recently completed the first-ever NFT marketplace Web3 transition from platform-owned to community-owned (DAO), has seen over half a million NFTs minted by users from every corner of the globe. The Tezos blockchain is booming with over 6 million contract calls in September, and November is on pace to top that. The Tezos blockchain is the choice for minting and collecting NFTs globally. In fact, one of the first ever NFTs from a Museum was minted on the Tezos blockchain by the Whitworth Museum — William Blake’s The Ancient of Days.”

According to DappRadar, Hic Et Nunc was the 14th-largest nonfungible token marketplace in terms of all-time sales ($50.37 million) when it shut down, with the average sale at $25.19 per NFT. The leading marketplace for NFT trading is New York-based OpenSea, which operates on the proof-of-work Ethereum blockchain. Ethereum is in the process of transitioning to Ethereum 2.0, a proof-of-stake blockchain, which will be 99% less energy-intensive and more scalable, secure and sustainable. But whether OpenSea or any of the other top-ranked marketplaces will be able to hold their place in this fast-changing market is yet to be seen, as some of the largest companies have been entering the NFT space to transform the Metaverse, including:

  • Technology companies: TikTok, Twitter, Facebook, Alibaba, Tencent, Xiaohongshu, NetEase, Baidu, Microsoft and eBay.
  • Fintech companies: China’s Blockchain-based Service Network, which will support future central bank digital currencies from various countries, launched infrastructure to support the deployment of NFTs in China and other countries.
  • Cryptocurrency marketplaces: Coinbase and Binance NFT, which sold the Hermitage Museum’s first nonfungible token.

NFTs and museums

A study carried out by the International Council of Museums (ICOM) found that as a result of the COVID-19 pandemic, more than 30% of museums were forced to reduce their staff and nearly 6% may never be able to reopen to the public. But the digitization of museums is taking place at high speed, with some museums turning to NFTs for a variety of reasons.

Related: Charitable sustainable NFTs for the United Nations’ 17 SDGs

NFT exhibitions

The Hermitage Museum’s “Ethereal Aether” consisted of 36 NFTs from around the world, including Larva Labs’ “ryptopunk #5652,” “Schrödinger’s Cat” from Dapper Labs’ CryptoKitties and Mihai Grecu’s “NeoPyongyang I,” minted on Hic Et Nunc.

The curators, Dimitri Ozekov and Anastasia Garnova, explained to me: “Interest in digital art intensified during the COVID-19 pandemic, when millions of people sat at home for months on end with the museums closed. The first NFT exhibition will launch the creation of the ‘Celestial Hermitage’ — a new museum in the virtual noosphere, which in the future will be transformed into a digital branch of the actual museum.” They also added:

“We are confident that the area of digital art, NFTs in particular, will develop in incredible ways, and that it can look forward to a great future — safe, smart and fascinating.”

Guggenheim Partners co-founder Todd Morley announced plans to create the world’s biggest museum dedicated to NFTs, within a massive skyscraper located in New York City, just four blocks from the Museum of Modern Art.

NFT fundraising by museums

Three out of the 20 largest museums in the world — the State Hermitage Museum in St Petersburg (No. 2), the Metropolitan Museum of Art in New York City (No. 4) and the British Museum in London (No. 12) — turned to NFTs for fundraising this year. Other examples include the Uffizi in Florence, the Whitworth in Manchester, the Museum and Church of São Roque in Lisbon, the Kansong Art Museum in Seoul, the Museum of Broadcast Communications in Chicago and the Academy Museum of Motion Pictures in Los Angeles. There’s even an NFT of an entire museum based in the Metaverse called the Museum of Digital Life.

The Miami Institute of Contemporary Art accepted a donation of “CryptoPunk #5293” from one of its trustees.

Jean-Sébastien Beaucamps, co-founder of French eco-friendly startup LaCollection — an Ethereum-based NFT platform — explained to me: “To coincide with its Hokusai: The Great Picture of Everything exhibition (30 September to 30 January 2022), the British Museum partnered with LaCollection.io, to sell NFTs of 200 Hokusai works. For each NFT minted by our company, we will plant a tree to compensate for the wildfires of last summer and for our NFTs to be carbon neutral: we call it our NFTree program. The NFTs will consist of works in the exhibition, including the famed The Great Wave, while another 100 will be from the BM’s own collection, including drawings from the recently re-discovered book which is the subject of the exhibition.”

NFTs and environmental education

This year, during its 48th annual conference — where I held an art show titled “Museums & Environmental Concerns, New Insights” — the ICOM’s International Committee for Museums and Collections of Science and Technology addressed our planet’s environmental concerns and the way science and technology museums can approach and present this important issue via education and exhibitions. I interviewed several museum directors to learn about the role of NFTs in their museums. Here is what they told me.

George Ma, head of the climate action section, social responsibility and the sustainable development office at the Jockey Club Museum of Climate Change at The Chinese University of Hong Kong:

“NFTs are currently not on our radar, but something we could keep an eye on. We digitized our exhibitions. We have a 360 Virtual Tour which is the digital version of our permanent exhibition. Since 2018, for every themed exhibition we developed, we also produced a digital version of it, either in a more website-like format or in 360 VR.”

Patrick Hamilton, director of climate change, energy and the environment at the Science Museum of Minnesota:

“The Science Museum of Minnesota is digitizing its collections but I’m not aware of any current plans to digitize its exhibits or sell NFTs.”

Julie Decker, director and CEO of the Anchorage Museum:

“NFTs are a really interesting topic to think and read about. Currently, we do not have plans.”

Viviane Gosselin, director of collections and exhibitions and curator of contemporary culture at the Museum of Vancouver:

“At the moment we are not selling NFTs for fundraising or collecting purposes — not yet. My understanding is that it is not by and large a ‘green industry’ so that is a bit of a red flag and turn off for me!”

Soren Brothers, Shiff curator of climate change at the Royal Ontario Museum:

“ROM is digitizing its collections, which can be accessed here (https://collections.rom.on.ca/). I don’t know anything about whether ROM has plans to sell NFTs.”

It should be noted that the Los Angeles County Museum of Art has an Art + Technology Lab where it runs a series to explore what NFTs mean for institutions collecting digital art. It also examines the “artistic, curatorial, conservation, registration, and legal issues of this new digital format.” We Are Museums’ Drubay also recently announced “Unlocking Web3 for the Arts and Culture,” a new program organized by We Are Museums in collaboration with TZ Connect and the Blockchain Art Directory 2.0 to guide arts and culture professionals to navigate Web3 innovations.

Conclusion

I remember reading in the early 1990s that Bill Gates, the founder of Microsoft, said art would digitize and people would not hang artwork on their walls anymore, instead projecting any masterpiece onto a digital screen on their walls. At the time, this novel idea had me very excited.

Fast-forward to 2021, the second year of the COVID-19 pandemic, and NFT sale volumes surged 1,000%, with people interested in using them in a multitude of areas: visual arts, videos, music, collectibles, to raise brand awareness, gaming, publishing, carbon trading and fundraising.

Did you know that a rug given as a gift to Pope Francis by Sheikh Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, crown prince of Abu Dhabi, was minted as an NFT and put up for sale to raise funds for Afghan rug weavers, who will receive 80% of the sale’s proceeds?

I think NFTs — named word of the year by Collins Dictionary — are here to stay.

The views, thoughts and opinions expressed here are the author’s alone and do not necessarily reflect or represent the views and opinions of Cointelegraph.

Selva Ozelli, Esq., CPA, is an international tax attorney and certified public accountant who frequently writes about tax, legal and accounting issues for Tax Notes, Bloomberg BNA, other publications and the OECD.

Bài viết liên quan

Next Post

TIN TỨC

Quan trọng