Các dự án CBDC Châu Á: Họ đang làm gì bây giờ?

Sự tăng trưởng nhanh chóng của sự chú ý chủ đạo đối với tiền điện tử đã buộc tay của nhiều chính phủ phải tạo ra các lựa chọn thay thế kỹ thuật số của họ. Trong vài năm qua, sự quan tâm từ các khu vực pháp lý khác nhau đã được hướng tới tiền tệ kỹ thuật số ngân hàng trung ương (CBDCs) – phiên bản kỹ thuật số của fiat do chính phủ phát hành.

Với khả năng của họ để sử dụng công nghệ blockchain để tạo điều kiện thuận lợi cho một chính sách tài chính đơn giản – chưa kể đến hiệu chỉnh các tính năng riêng tư và thậm chí cung cấp dịch vụ ngân hàng xuyên biên giới cho các ngân hàng không ngân hàng – CBC tiếp tục thu được sự chú ý nhiều hơn từ các chính phủ khác nhau trên toàn thế giới.

Đã có, các cuộc khảo sát cho thấy hơn 80% các ngân hàng trung ương đang nghiên cứu CBDC, với một số làm việc trên chứng minh khái niệm mà cuối cùng có thể dẫn đến việc giới thiệu CBDC đầy đủ chức năng. Trong số các ngân hàng trung ương được khảo sát , 10% kế hoạch cung cấp một phiên bản bán lẻ của một CBDC trong ba năm tới, với 20% khác được thiết lập để thực hiện chuyển động trong dưới sáu năm.

Tại Châu Á, những nỗ lực này đã được thêm vào bởi Trung Quốc phát hành CBDC đầu tiên trên thế giới sau khi thành lập một lực lượng đặc nhiệm vào đầu năm 2014 . Đến năm 2016, Ngân hàng Nhân dân Trung Quốc (PBoC) đã thành lập một Viện Tiền tệ Kỹ thuật số, phát triển một nguyên mẫu CBDC.

Các ngân hàng lớn châu Á đã thể hiện sự quan tâm lớn trong CBDCs như báo cáo cho thấy những nỗ lực hợp tác của Thái Lan, Các ngân hàng trung ương của Hồng Kông và Trung Quốc để tạo ra một công nghệ sổ cái kỹ thuật số (DLT) cho một nguyên mẫu CBDC được thiết kế để thu hẹp khoảng trống xuyên biên giới.

Trong bài viết này, chúng tôi cung cấp cho bạn một cái nhìn ngắn gọn về một số dự án CBDC đang phát triển trên lục địa châu Á.

Trung Quốc

Trung Quốc nằm trong số các nền kinh tế hàng đầu thế giới chấp nhận tiền tệ kỹ thuật số với việc phát hành nhân dân tệ kỹ thuật số – một dự án CBDC do PBoC phát hành.

Được mệnh danh là Thanh toán điện tử tiền tệ kỹ thuật số (DCEP) của Trung Quốc (E-CNY) được thiết lập để thay thế hoàn toàn các khoản thanh toán bằng tiền mặt và đã được triển khai trong thành phố lớn của đất nước kể từ tháng 4 năm 2020.

DCEP của Trung Quốc, trong khi thể hiện một số tính năng ẩn danh, được kiểm soát, theo dõi và đăng ký trên các ứng dụng điện thoại thông minh bởi chính phủ Trung Quốc, cho họ khả năng đóng băng tài khoản theo ý muốn.

Có lẽ một trong những lợi thế của nó là thực tế là người dùng trên mạng DCEP của Trung Quốc có thể đảo ngược hoặc sửa các giao dịch sai lầm, đó là một trong những tính năng không tồn tại trên các loại tiền tệ kỹ thuật số phi tập trung như Bitcoin ( BTC ).

Khi CBDC của Trung Quốc hình thành, nhiều quốc gia khác nhau (đặc biệt là Hoa Kỳ) ngày càng lo ngại rằng sáng kiến CBDC mới sẽ giúp Trung Quốc thắt chặt giám sát tăng lên đối với công dân và các công ty tư nhân của mình.

Động thái này cũng được xem như là một nỗ lực để thay thế thống trị đồng đô la Mỹ thích trong thương mại quốc tế. Mặc dù vậy, e-CNY của Trung Quốc vẫn được bản địa hóa cao mà không có nỗ lực đáng kể của quốc gia châu Á để đưa CBDC quốc tế của mình.

Hồng Kông

Chỉ mới gần đây, Cơ quan Tiền tệ Hồng Kông (HKMA) đã phát hành một trang trắng thảo luận về kế hoạch thử nghiệm về lợi ích của CBDC bán lẻ cho thị trường xuyên biên giới của thành phố.

Hồng Kông hiện nay được quản lý theo khuôn khổ một quốc gia, hai hệ thống nơi mà nó duy trì hệ thống tài chính và tư pháp riêng biệt với Trung Quốc đại lục. Tuy nhiên, HKMA đang làm việc với ngân hàng trung ương của Trung Quốc để khám phá sự phát triển cơ sở hạ tầng của kỹ thuật số của nó đô la Hồng Kông (e-HKD).

Theo trang trắng, “Kiến trúc được đề xuất trong e-HKD của Hồng Kông có mô hình phân phối hai tầng linh hoạt và hiệu quả của một CBDC cho phép các giao dịch bảo quản riêng tư, truy xuất truy xuất và đồng bộ hóa xuyên biên giới của sổ cái.”

Trang trắng là kết quả nghiên cứu của CBDC bởi cơ quan tài chính lớn của Hồng Kông đã được thực hiện từ năm 2017 dưới sự bảo trợ của “Project LionRock”. HKMA đã xem xét ý kiến của các chuyên gia học thuật và ngành công nghiệp và kế hoạch tiến hành nhiều thử nghiệm hơn để đảm bảo sự sẵn sàng của cả một CBDC bán lẻ và bán buôn.

Hàn Quốc

Hàn Quốc hướng tới CBDC mới nhất của Hàn Quốc đã chứng kiến Ngân hàng Hàn Quốc kêu gọi một đối tác công nghệ giúp thí điểm một chương trình CBDC thiết lập để chạy cho đến cuối năm nay.

Trong một báo cáo được công bố bởi BoK vào tháng hai năm nay, ngân hàng trung ương công bố kế hoạch kiểm tra và phân phối một kỹ thuật số thắng trong khi vạch ra những thách thức pháp lý đi kèm với một đồng tiền kỹ thuật số nhà nước phát hành.

Ngoài việc lựa chọn một đối tác công nghệ để giúp đỡ dự án, BoK cũng đã thông báo rằng CBDC của mình sẽ hoạt động đầu tiên trong một môi trường thử nghiệm hạn chế để phân tích chức năng và bảo mật của CBDC.

According to previous remarks by a BoK official, South Korea’s cash transactions are on the decline, and the central bank is only taking steps in preparation “for the expected changes in payment settlement systems [worldwide].”

The Philippines

In the summer of 2020, the central bank began to consider the creation of a CBDC by forming a committee task force to study the issue.

Bangko Sentral ng Pilipinas had confirmed in a virtual briefing that a committee was set up to look into CBDCs. In the briefing, Governor Benjamin Diokno explained that a feasibility test and an evaluation of the policy mechanisms of issuing a CBDC were underway. 

Like most governments and traditional financial institutions, the officials in the Philippine government were not shy to admit to the significance of blockchain technology. Diokno said, “Cryptocurrency for us has always been beyond the asset itself but more on the blockchain technology that underpins it.” 

In line with these remarks, the Philippine Bureau of the Treasury, in partnership with the Philippines’ Digital Asset Exchange and UnionBank, had launched a mobile application built on blockchain tech for distributing government-issued treasury bonds.

A few months later, however, saw the Philippines’ central bank reject the possibility of issuing a CBDC any time soon. Citing the need for ongoing research and study, the country’s central bank noted that its CBDC research so far could benefit from looking at established use cases of digital currencies in the private sector as well as other industrial applications.

Singapore 

From as early as 2016, the Monetary Authority of Singapore had been looking into CBDC initiatives and is now seeking commercial partners to help develop the currency.

By setting up challenges and competitions to discover and develop a retail CBDC, Singapore was able to establish a healthy diversity of solutions with the participation of more than 300 individuals.

Singapore’s move to launch a CBDC began as a joint project with an institute dubbed “Project Dunbar” that mainly focused on building an in-house retail CBDC for the country. 

Soon after, the Singaporean central bank announced cash prizes for participants issuing digital currency ideas. Finalists in the challenge included ANZ Banking Group, Standard Chartered Bank, Criteo, Soramitsu and HSB Bank Limited, to mention a few. 

Throughout 2021, the Singaporean authorities have maintained a crypto-friendly stance with approvals given to crypto exchange platforms to operate similar to other digital payment token services. 

Cambodia

Cambodia’s “Project Bakong” is probably one of the few fully operational retail CBDCs out there. The country’s blockchain-enabled money transfer project was originally launched in October 2020.

By June 2021, the project was reported to have amassed over 200,000 users with an overall indirect outreach of over five million users. What’s more, the first half of 2021 saw Cambodia’s CBDC project hit a transactional throughput of 1.4 million transactions valued at $500 million. 

Developed on a hyper ledger platform, the Cambodian CBDC features mobile connectivity that allows users to connect to financial institutions and make payments without a centralized clearing entity. 

Apart from the declared goal of using the CBDC to wean off dependence on the U.S. dollar, officials also disclosed that plans are underway to explore a cross-border transaction capability through a partnership with Thailand’s central bank and Malaysia’s largest bank.

Japan

In Japan, the country’s central bank joined hands with a group of other seven central banks in October 2020 to publish a report that examined CBDCs

Since then, the Bank of Japan (BoJ) has begun a proof-of-concept to test the core CBDC functions. While the testing phase was scheduled to end by March this year, officials from Japan’s panel on digital currencies have said that the digital yen should be compatible with other CBDCs and that the BoJ is still ironing out its key functions.

An offline capability of the CBDC is one of Japan’s core considerations as it strives to establish a digital currency that is resilient to disruption given Japan’s vulnerability to natural disasters, earthquakes, floods and tsunamis. 

At the start of 2020, Japan’s parliamentary vice-minister for foreign affairs said that Japan’s digital currency could be a joint venture with public and private partners to align Japan’s goal with global changes in fintech.

Thailand

Since 2019, Thailand has joined forces with Hong Kong’s HKMA to test the use of a CBDC that would be used in cross-border payments between financial institutions in both countries. 

According to a press release by the Bank of Thailand, “The development of a CBDC is a key milestone with the potential to alter the financial infrastructure and ultimately the financial landscape which could cause many changes in the roles of many stakeholders.”

Similar to other CBDC initiatives, the Bank of Thailand will seek out consultations and feedback with the general public as well as with the private and public sector on the “development and issuance of retail CBDC.”

The Bank of Thailand plans to start pilot tests for the usage of its CBDC in the second quarter of 2022.

Vietnam

Previously, the Vietnamese government had requested the State Bank of Vietnam to investigate blockchain-based currencies. It appears that Vietnam has joined the growing list of jurisdictions looking into CBDCs despite its previous harsh stance on cryptocurrencies. 

In May 2020, the country’s ministry of finance announced plans to research and formulate a regulatory law for the crypto industry, even as the country experienced high levels of growth in digital currencies. 

In July, the Vietnamese government decided to investigate CBDCs with plans to issue a pilot CBDC, given its utility for a small country in a global financial system that is dominated by the U.S. dollar.

Bài viết liên quan

Next Post

TIN TỨC

Quan trọng